UE cere ingrijirea copiilor din institutiile statului in familie si comunitate


Uniunea Europeana, prin Comisia Europeana si asociatiile de protectie a copilului, cer Romaniei dezinstitutionalizarea copiilor vulnerabili si efectuarea unei tranzitii care sa asigure acestora o ingrijire in familie si comunitate, astfel incat cei mici sa aiba sanse mai mari de a se dezvolta armonios si de a se integra ulterior in societate.

Miercuri, 2 octombrie, aceasta problema a 
Orfani
fost discutata in cadrul unui seminar international, la care au luat parte Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Fondurilor Europene, Grupul European de Experti (EEG), UNICEF Romania si Hope and Homes for Children Romania.

"Noi credem ca fiecare copil are dreptul sa creasca intr-un mediu familial. Fondurile europene pot si trebuie sa fie folosite pentru a investi in copii si pentru a rupe cercul dezavantajelor si al saraciei", a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Participantii la discutie au adus in prim plan ideea ca efectele institutionalizarii asupra fiintei umane sunt catastrofale, de aceea este esentiala finantarea serviciilor alternative la nivel local (asistenti maternali, case de tip familial, ingrijire din partea familiei extinse etc.), pentru prevenirea marginalizarii si inadaptabilitatii copiilor vulnerabili.

sursa foto: metrogreece.gr
sursa articol: imparte.ro