MAMA OCUPATA, TATA OCUPAT=COPIL ABANDONAT

Cand mama si tata sunt la serviciu toata ziua, cine hraneste foamea de afectiune a copilului? Cum decurge dezvoltarea emotionala a copilului, atunci cand mama si tata nu sunt suficient de prezenti? Si ce variante avem ca sa inlocuim in mod sanatos lipsa parintilor?

poza copil trist

Mama ocupata, tata ocupat, copil suparat

- Nu-mi pasa! Ce-mi pasa mie?
Rafaela plange si arunca toate cartile de pe raft, in micuta biblioteca a scolii. Are 6 ani si jumatate si un nou acces de furie. Nu trec doua zile fara sa loveasca un copil, sa deranjeze un coleg din lucru, sa rupa un material de pe raft, sa se opuna vehement la regulile clasei.
- Nu iti pasa ca Andreea a muncit sa puna cartile in ordine si acum va trebui - din nou!- sa le aseze, dupa ce plecam de aici?- Nu!
- Nici ca o sa planga si ea, de suparare, de ciuda, de furie, de neputinta... asa cum plangi tu, acum?
- ... (liniste)... Nu! Mie nu imi pasa! 
- Rafaela, eu nu cred ca nu iti pasa. 
- Ba da, pentru ca mie nu imi pasa, eu sunt rea! Asa ca nici altora nu le pasa de mine!
- Nu? Nici altora? Cui nu ii pasa de tine?
- Nimanui!
- Eu cred ca mamei tale, de exemplu, ii pasa - mult - de tine!
- Ba nu!!! Lui mami nu ii pasa deloc de mine!
- Cum asa? De ce crezi asta?
- Pentru ca nu sta niciodata cu mine! Nu are niciodata timp!
- Dar tu i-ai spus ca vrei sa stai mai mult cu ea...
- Da! Si mi-a spus sa o las in pace, ca e obosita!

MAMA OCUPATA, TATA OCUPAT: CUM ESTE AFECTAT COPILUL?
poza copilLa fel ca Rafaela, copiii care isi vad parintii abia seara tarziu si dimineata devreme, cate putin, dezvolta tulburari emotionale si de comportament. Ele difera, in functie de personalitatea copilului. Unii devin timizi si introverti, unii devin agresivi si usor iritabili. Altii cresc rebeli si nu recunosc autoritatea adultilor, sau nu au respect pentru colegii lor. Altii dezvolta trasaturi isterice si necesita intreaga atentie a celor din jurul lor...Ei sunt adesea copiii numiti "dificili". Si toti au la baza tendinta de a se invinovati mai des decat ar fi nevoie: "daca eu as fi mai bun, mama si tata ar sta mai mult timp cu mine." De aceea, parintii au nevoie sa stea de vorba cu copilul si sa ii arate, in putinul timp avut la dispozitie, cat de important este el pentru ei.